Home –> Maatschappelijk verantwoord

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Verantwoord ondernemen: daar bouwen bij Verel ons bedrijf op. Onze zoektocht is onuitputtelijk: naar duurzame materialen en het monitoren en verbeteren van onze footprint. Als kartrekker binnen de branche proberen we de keten te overtuigen van een werkwijze die past bij de nieuwe economie.Dat gaat dus veel verder dan het beperken van het gebruik van energie en grondstoffen maar zit met onze normen en waarden in ons Verel-DNA verankerd.

Verel bevindt in een markt waar teveel verspilt wordt. Vaak beperkt de stand- en interieurbouwbranche zich tot een esthetische zoektocht tegen een zo’n laag mogelijke prijs. Men zoekt gewoon eerder naar economisch evenwicht dan iets wat  in de basis goed is voor het milieu.

Recycling

Bij duurzaamheid wordt vaak meteen gedacht aan recycling. Ook voor bedrijven is dit een belangrijk proces binnen verantwoord ondernemen. Het is een verschrikkelijk gezicht wat er na een beurs aan afval overblijft. Het is af en aanrijden van vuilniswagens. Verel gaat erg bewust om met het hergebruiken van producten. Zo zien we afval ook als een grondstof. Verel biedt klanten gerecycled materiaal aan. Zo hopen we het goede voorbeeld te geven en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Refelt is een van de duruzame materialen waar Verel mee werkt. De panelen van Refelt zijn gemaakt van gerecyclde PET flessen. Naast dat de producten zorgen voor een goede akoestiek, ziet het er ook goed uit. Het werken met dit soort materialen is het begin van de transformatie naar duurzamer ondernemen.

Duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen wordt in onder andere de bouw, interieurontwerp, textielindustrie en evenementen steeds belangrijker. In deze industrieën, waar design voorop staat, duurt de overstap naar mileurvriendelijke materialen lang. Verel neemt graag het voortouw en wil laten zien dat duurzaamheid niet af hoeft te doen aan design.

Verel bouwt met heel veel verschillende soorten mileuvriendelijke materialen. Een voorbeeld hiervan is hout. Hout is een natuurlijk, duurzaam en hernieuwbaar materiaal dat in veel verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het hout dat Verel in de bouwprocessen gebruikt, is afkomst uit duurzaam beheerde bossen. 

Een ander voorbeeld zijn de BeMatrix panelen. Verel gebruikt deze panelen veel voor modulaire stand- en evenementenbouw maar ook bij het inrichten van een dymanisch kantoor, restaurant of retailwinkel. De panelen bieden veel ruimte voor creatieve vormgeving. Na afloop kunnen de BeMatrix panelen worden afgebouwd om vervolgens opnieuw gebruikt te worden. Door de goede kwaliteit gaan de panelen lang mee. Lees hier hoe Verel deze duurzame materialen gebruikte voor KPN.  

Verel bouwt met nog veel meer duurzame materialen. De materiaalkeuze hangt af van de toepassing en de beschikbaarheid ervan. Het gebruik van duurzame materialen is slechts een onderdeel van duurzamer ondernemen. Andere veranderingen zijn even belangrijk. Bijvoorbeeld meer efficiënt omgaan met energie en gebruik maken van hernieuwbare bronnen.

Groene Stroom

Energie dat opgewekt wordt door hernieuwbare bronnen, wordt ook wel groene stroom genoemd. Vaak gaat het om wind-, zon- of waterkrachtenergie. Verel kiest bewust voor groene stroom. Door groene energie in te kopen vanuit Nederland, beperken we onze ecologische voetafdruk. Daarnaast heeft Verel plannen om een volledig energieneutraal bedrijfspand te bouwen. Onder andere door isolatie, het gebruik van zonnepanelen en het gebruik van restwarmte van de machines. Het doel is om de branche te vergroenen. Verel geeft hierin graag het goede voorbeeld.

Erkend leerbedrijf

Verel gelooft in ambachtelijk vakwerk. Daarom dragen wij graag bij aan de opleiding van een nieuwe generatie interieurbouwers. Mbo-leerlingen kunnen bijvoorbeeld bij ons terecht voor een stage. Zorgvuldig begeleiden we de scholieren. We brengen hen de fijne kneepjes van het vak bij en op die manier zorgen we voor een praktijkgerichte opleiding van een nieuwe generatie vakmensen.

Lokale goede doelen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan alleen duurzaamheid. Verel steunt dan ook enkele lokale goede doelen. Zo hopen we iets terug te kunnen doen voor Empel, waar Verel haar oorsprong kent. Verel vind gezondheid en sport belangrijk. Daarom sponsoren wij de lokale voetbal club Emplina evenals het hardloopevenement De Omloop Van Empel.